top of page
Live Lepperød

Ellas sunne og spiselige sanking

Updated: Sep 8, 2023

Det er sunt, det er visuelt vakkert og det er spiselig. Ella sanker ugress, blomster og

nyttevekster til maten, og deler gjerne hemmelighetene fra naturens skattkammer.

Ella Grorud serverer geiteramssaft til yogalærer Nina Schjøll.


18 forventningsfulle damer står og tripper på gårdsplassen til sanker og kokk Ella Grorud på Tverved. Vi skal bli med på tur i skogen og lære hvordan vi høster vårens fineste ugress.

- Jeg pleier å si at jeg gresser i Esso-skogen og elsker å kjenne, lukte og smake på vekster jeg finner, smiler Ella og viser vei inn i en klorofyllgrønn skog med nyutsprunget løv og

rikelig med vårblomster og spiselige vekster i grøftekanten.

De følger godt med. Konsentrerte damer på sanketur med Ella.


- Løvetann, brennesle, skvallerkål og granskudd. Vi har mye spiselig rundt oss som vi overser. Naturlige vekster som passer perfekt i salater, supper, pesto og andre delikatesser.

Noen som kjenner igjen denne?, spør hun på første stopp og viser frem et lysegrønt planteskudd.


- Dette er den forhatte skvallerkålen, som sprer seg i rekordfart i hagen, også kalt tyskerkål fordi den ble mye brukt i maten under krigen, forteller Ella. Damene lukter, kjenner og tygger lett på kålskuddet. Det smaker som selleri.

Matskatter i naturen

Ella sanker og høster alt av spiselige vekster fra mars til november, og har laget en kalender over hvilke planter som bør plukkes når. Mai og juni er fine måneder for sanking av

blader, skudd og blomster. Da bugner det av spirende matskatter i skogen. I åpne landskap, som f.eks. under høyspentmaster med ryddet skog, er det mye spiselig som gror. Ella

finner korsknapp, en liten blålilla blomst som smaker som myntete og kan virke mot tinnitus. Dessuten vinterkarse og løkurt, som gjerne brukes til pasta og pesto. Og ikke minst

Ramsløk, som er blitt så populær blant sankere at den nå er rødlistetruet i Osloområdet.


- Man skal uansett ikke ribbe et plantefelt, minner Ella oss på. - Ta med en liten brødpose til de skuddene du får bruk for selv. Husk at de forringes fort. Selv plukker hun en del planteskudd på bestilling. Nylig plukket hun 20 kg lysgrønne granskudd til en restaurant i

byen. Granskudd kan brukes til mye; saft, sirup, viltretter, krydderdram og gin tonic, bare for å nevne noe.


- Det er masse C-vitaminer i granskudd. Det er mye god helse i å sanke i naturen. Det er både økologisk og næringsrikt, ikke minst er det fint å komme seg ut på tur. Det er godt for både kropp og sjel, sier hun.


På åpne plasser er det mye spiselig som gror.


Ellas spiselige verden

Ella kommer fra en speiderfamilie og har vært en ivrig sanker siden hun som 12-åring plukket sin første soppkurv i skogen. Det var morsommere ha et mål for turen. Hun bestemte seg for

å lære seg minst ett nytt navn på spiselige vekster, soppslag og markblomster årlig. Det ble til en ivrig hobby og naturglede som ikke har sluppet taket.


- Jeg er opptatt av at ungene skal komme seg mer ut i naturen, gjerne på egen hånd. Jeg blir lei meg når jeg hører at skogen blir sett på som farlig for barn. De klarer seg fint, mener Ella.


I mange år høstet hun vekster fra naturen på hobbybasis og solgte delikatessene sine på markeder og til venner og bekjente. Nå har hun gjort sankingen til levebrød. I vinter gav hun ut boken Ellas spiselige verden; en bok som forteller deg det du

trenger å vite om sanking og høsting av naturens delikatesser illustrert med flotte bilder og 60 oppskrifter. På nettstedet Ellassanking.no markedsfører hun eventer, kurs og foredrag om matsanking. Hun har allerede nok å gjøre. Nylig holdt hun foredrag for 70 utenlandsstudenter på engelsk med brenneslesuppe til lunsj!


Yogalærer Nina i Studiobalanse holder yoga for damene på gressplenen etter skogsturen med Ella.


Ugress på menyen

I kveld er det vår tur i skogen med Ella, deretter blir det yoga på gressplenen sammen med Nina i Studio Balanse, som er medarrangør denne kvelden. Hjemme hos Ella blir vi servert roastbeef med vinterkarse, meldestokk, strutseving, brennesle og skvallerkål

fra naturens grønnsakshage, samt toast med ramsløksmør. Til dessert en fantastisk is av rognebærblader (som smaker som mandler!) og pistasjenøtter. Kreativt, spennende og helt naturlig.


- Bruk ugresset til noe spiselig, da blir du ikke så sinna på det. Eller putt det på sprit, da blir det alltid godt, ler Ella.


Ellas grønne pesto

100 g skvallerkål. Her kan

du blande med brennesle,

ramsløk, løvetann eller løkurt.

2 fedd hvitløk

70 g hasselnøtter

80 g parmesan eller annen

smaksrik ost

1 ss sitron

1/2-1 ts salt

Ca. 2 dl olivenolje


Slik gjør du: Kjør alle ingrediensene, utenom ojlen i en foodprosessor. Tilsett rapsoljen i en tynn stråle mens du kjører pestoen passe tykk. Oppbevares kaldt og kjølig på glass.

Flere oppskrifter finner du i boken Ellas spiselige verden.

120 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page