top of page

Gåfotball for personer med demens

Du har kanskje sett Demenskoret på TV? Men visste du at gåfotball for personer med demens

ble startet som et pilotprosjekt på Tolvsrød aller først – med svært gode resultater, skriver leder i Flint Gåfotball, Kjell Einar Hamnes.


Frivillige og deltakere i Flint Gåfotball for personer med demens på Flint Esso Arena.


Jeg er ikke sikker på om du har fått med deg at det foregår et unikt pilotprosjekt her på Tolvsrød. 17. februar 2024 ble det vist et innslag om Flints gåfotball for personer med demens i en episode av Demenskoret på NRK TV. Kanskje fikk du med deg det lokale innslaget vårt i den populære programserien? Vi er veldig stolte av det vi har fått til.


Sommeren 2022 ble idéen til pilotprosjektet for personer med demens unnfanget hos oss i Flint Gåfotball, altså et halvt år før Demenskoret på NRK kom på TV. I løpet av høsten 2022 fikk vi med oss Tønsberg og Færder Demensforening, Tønsberg kommune og Nasjonalforeningen for folkehelsen. Våren 2023 kom også Universitetet i Sørøst- Norge med i et forskningsprosjekt knyttet til pilotprosjektet, finansiert av Stiftelsen Dam.


Kjell Einar Hamnes, leder for Flint Gåfotball, Anne Flaatten, leder av Demensforeningen Tønsberg og Færder, Hans Christian Lillehagen, generalsekretær i Stiftelsen Dam, Ida Cecilia Juhasz, prosjektleder for fylkeskontorene Agder, Vestfold og Telemark, Terje Martinsen, landslagssjef for Gåfotballen, Jeanette Mahisen, demenskoordinator i Tønsberg kommune og Frank Pedersen, ordfører i Tønsberg.


Bedre helse og livskvalitet

Siden august 2022 har 10-12 personer med demens og deres støttespillere spillt gåfotball sammen hver onsdag på Flint Esso Arena. Om vinteren trener vi i Slagenhallen med sosialt samvær og noe godt etter treningen. Vi sørger for trygg trening ved hjelp av flere frivillige. Spillerne har ikke lov til å løpe, men de kan gå fort. De har ikke lov til å spille over hodehøyde og ikke lov til å takle hverandre. Det er Ingen øvre eller nedre aldersgrense, og den eldste deltakeren vår er 93 år!


Vi har erfart at gåfotball er til enorm glede for personer med demens. Fysisk aktivitet er like viktig for helse og velvære for personer med disse, som for oss andre. Treningen og samværet har gitt bedre helse og livskvalitet for deltakerne, bedre balanse og koordinering, noe som ofte forsvinner raskt hos personer med demens. Målet er at de skal kunne bo hjemme lenger.


Mye latter og glede når frivillige og deltakere møtes til ukentlige treninger på Flints gåfotball for personer med demens.


NRK Demenskoret og TV2 God morgen Norge

13. september 2023 var produksjonsselskapet Nordisk Banijay på plass på Flint Esso Arena for å gjøre opptak til serien om Demenskoret for NRK. 20. september hadde vi også besøk av

TV2 God Morgen Norge, som laget et flott innslag som er lagt ut på nett. På dette tidspunktet hadde vi to deltakere i avgang og fem deltakere som var aktive. Produksjonsselskapet til NRK hadde med en deltaker fra Demenskoret, som ble med oss på en trening. Nå

er gruppa økt og vi har satt et tak på 12 deltakere. 10. februar i år ble alle episodene i Demenskoret lagt ut på NRK TV. Søk gjerne opp episode 2, der vi er med.





En stor takk!

Jeg vil rette en stor takk til prosjektgruppen, bidragsytere og alle frivillige som har vært med på å gjøre Flint Gåfotball for personer med demens til et vellykket prosjekt. Uten dem hadde

ikke dette vært mulig. Skulle du ha lyst til å bidra som frivillig er det bare å ta kontakt. Jeg kan garantere deg en reise i livsglede og samhold.


Har du lyst til å bidra som frivillig? Ta kontakt med leder for gåfotballen Kjell Einar Hamnes på kjelleh50@gmail.com eller ring 926 01 313.


Takk til Meny Tolvsrød for støtten til Flints gåfotball for personer med demens.

Oppdatert. Første gang publisert 03/28/2024

883 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page