top of page

Hva betyr det å være HELT EKTE?

Updated: May 9

Det lurer tannlege og filosof Cesilie Hegna på. Hun lager podkasten HELT EKTE på Spotify, og sammen med tekniker Martin Gantenbein har hun startet HEI, en frivillig organisasjon som skal jobbe for HELT EKTE inkludering.


Cesilie Hegna og Martin Gantenberg har startet den frivillige organisasjonen Helt Ekte inkludering og inviterer til informasjonsmøte på Kaffe og no´ på Tolvsrød Torg onsdag 10. 4 fra kl 18 - 20.


Vi ønsker å se hele mennesket og lete etter hva som er den enkeltes styrke. Vi har alle forskjellige historier. De kan ikke en-dres. Men hvordan velger du å forholde deg til den? Det er det store spørsmålet, forklarer Cesilie, som tok skrittet ut og startet sin egen podkast kalt Helt Ekte i januar 2023.


Helt Cesilie

- Jeg kalte den første episoden Helt Cesilie og satte meg et mål om å få den ut før 41 årsdagen min 13. januar - og klarte det nesten. Nye unnskyldninger dukket stadig opp. Men når jeg først kom i gang, ble det fart i sakene, ler Cesilie.

I en serie podkaster på 42 episoder har hun satt fokus på det hun kaller Helt Ekte temaer. I hver episode har hun invitert gjester til samtaler om livets viktigste spørsmål, våre styrker og sårbarheter, frykt og følelser, og gleden i stort og smått. Målet er å inspirere til refleksjon og fjerne sperrer for egen utvikling.


Med seg på gjestelista har hun hatt kunstnere og filosofer, politikere og forfattere, idrettsstjerner og ikke minst «mannen i gata». Noen kjente bidragsytere er mental trener Gyrid Beck, kunstner Steinar Caspari og håndballspiller Anja Hammerseng Edin. Det var sistnevnte som inspirerte Cesilie til å «finne sitt gull» og starte podkast på ekte.

- Anja og jeg vokste opp i Porsgrunn og spilte håndball sammen, før hun ble stjerne på landslaget. Etter at hun la opp startet hun Norges første mentaltreningssenter «Heart Menta-lity» og en egen podkast. Jeg er stor fan av denne og tenkte at det hadde jeg lyst til også, sier Cesilie.




Utenforskap og 71 grader nord

Det måtte en oppvåkning til, en slags 40-årskrise. Hun hadde på mange måter alt. Mann og to barn, en karriere som tannlege, gode venner og god helse. Dessuten et sunt konkurranse-instinkt og fartstid som deltaker i 71 grader nord og deltaker i ulike Triatlon, som Norseman og Ironman. Det virker ikke som noe skremmer Cesilie. Likevel var det noe som ikke stemte. Det har ikke alltid vært like enkelt å være Cesilie.


- Som barn var det mye fokus på at jeg var tjukk, og mamma og pappa var bekymret for at jeg skulle bli holdt utenfor. Legen sa at jeg var overvektig og anbefalte at jeg gikk ned i vekt før jeg kom i puberteten. Cesilie på 13 år sluttet å spise for å passe inn. Denne erfaringen gjør at jeg i dag er veldig opptatt av hvordan vi som helsepersonell snakker til pasienter. Jeg vet hvor effektiv frykten for å bli holdt utenfor er, og hva den frykten kan få oss til å gjøre, sier Cesilie.


Det var mye i barndommen og oppveksten, men også tanker om fremtiden, som gjorde at hun begynte å stille spørsmål ved tilværelsen: Hva gjør oss sårbare? Hvor kommer den mentale styrken og drivkraften fra? Hva er det som motiverer oss? Hvordan kan jeg være helt ekte? Det ble det viktigste spørsmålet.


Martin og Cesilie har funnet et HELT EKTE felleskap.


Hva om det faktisk er mulig?

- Jeg følte at jeg hadde noe å formidle, positive og styrkende tanker som kunne bidra til endring for enkeltmennesker og påvirke samfunnet på ekte vis. Det var slik idéen til podkasten HELT EKTE ble født, oppsummerer hun og utdyper tankegodset hun ønsker å spre.

Et typisk mønster i tilværelsen er hvordan frykt hindrer oss i å finne fram til den vi vil være. Det er mye som blir satt på vent


i den tro at det ikke nytter, eller det får jeg ikke til. Det er feil fokus. Mulighetene ligger der, men du må flytte fokuset over på «hva vil jeg?» og «hva er mine dypeste ønsker for mitt liv?». Vi er i alt for stor grad trent opp til å tilfredsstille forventningene folk har til oss. Det hemmer utviklingen, mener Cesilie.


- Det er viktig å bli bevisst egne tankemønstre, negative følelser tankespiraler som trekker deg ned og fratar deg mot til å gjøre det du alle helst vil. Hva om det faktisk er mulig?, spør Cesilie retorisk. – Vær bevisst på målet og gi slipp på kontrollen. Det rare er at det ofte dukker opp hjelpere underveis, som kan dra deg i riktig retning, legger hun til.


Cesilie hjalp Martin å bli kvitt tannlegeskrekken!


Cesilie og Martin

Det var en slik hjelper hun møtte i Martin og vice versa. Martin satt i tannlegestolen og fryktet tannlegen. Han hadde dårlige tenner og en stor jobb som måtte gjøres for å rette opp dette. Tannlege Cesilie hadde de mentale verktøyene som skulle til for å dempe frykten hans, og han fant ro og fikk tillitt til tannlegen for første gang. Martin kjemper mot en ADHD - diagnose han fikk som 5-åring og som han mener bidro til at han ble utstøtt fra samfunnet og fratatt muligheter til skolegang og ekte inkludering.


- Jeg fikk høre hans historie og fortalte om podkasten min. Han tente umiddelbart og ville gjerne bidra med det tekniske. Der er han knallgod, roser Cesilie.

- Cesilie og jeg fant fort tonen og sammen fikk vi idéen om en frivillig organisasjon for ekte inkludering. Jeg har kjent mye på utenforskap i oppveksten, og syns det var veldig fint å bli sett og brukt til noe. Det trenger vi alle, nikker Martin.


Cesilie har laget en podkast-episode sammen med Martin, hvor han forteller sin historie. Den er verdt å høre på. Lytt til denne og andre podkastepisoder fra HELT EKTE på Spotify.


HELT EKTE inkludering

Helt Ekte Inkludering (HEI) er i oppstartsfasen og har knyttet til seg flere frivillige som skal hjelpe organisasjonen opp å stå. Budskapet om Helt ekte inkludering skal spres gjennom pod-kasten, og løfte fram gode idéer og bidra til gode relasjoner.


-Tanken er at vi alle har ressurser som ligger latent i oss, og at det er mange som kan dra nytte av et utvidet perspektiv på inkludering, forklarer Cesilie. Det betyr at vi må våge å være oss selv og være ekte medspillere. Da må vi heie på hverandre og se på hverandre som ekte ressurser – det gir supre synergieffekter!


- Jeg mener at alt henger sammen og hvis vi finner frem til hva som er HELT EKTE, vil vi styrke fellesskapet og inkludere hverandre på en bedre måte, sier Cesilie entusiastisk.


Hun oppfordrer alle til å delta på det første møtet i HELT EKTE inkludering på Kaffe og no´på Tolvsrød Torg den 10. april fra klokken 18 -20, der du vil få inspirerende og lærerik informasjon om prosjektet. Dessuten vil Cesilie holde et foredrag om hvordan frykt kan hindre deg i å skape gode relasjoner. Det bør du få med deg!


Velkommen til infomøte om HELT EKTE inkludering på Kaffe og no´ onsdag 10. april!


INFOMØTE OM HELT EKTE INKLUDERING!

Onsdag 10. april kl 18.00 - 20.00 på Kaffe og no´ på Tolvsrød Torg

- Bli kjent med den nye frivillige

organisasjonen HELT EKTE inkludering

- Foredrag ved tannlege og filosof Cesilie Hegna: Hvordan frykt kan hindre deg i å skape gode relasjoner?


Sett av kvelden! Alle er hjertelig velkomne!

Søk opp og lytt til podkasten HELT EKTE på Spotify for mer inspirasjon.

384 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page