top of page

#Jeg har stått opp 2

Mange uføre har fått passet sitt påskrevet i mediene den siste tiden. Men ingen VELGER å bli ufør. Det skriver kunstner og grafisk designer Kari Halvorsen i et oppklarende innlegg til medieprofilen Elin Ørjasæter, som var den som utløste #Jeg har stått opp-debatten. Selv fikk Kari brystkreft og opplevde at ettervirkningene og kampen mot NAV for uførhet var mye tøffere enn selve kreftdiagnosen.

Karis satiriske tegneseriestripe viser hvordan hun opplevde å få brystkreft og hvor tøft det var for henne i etterkant. Mange vil kjenne seg igjen her, dessverre.


Elin Ørjasæter er en skarpskodd samfunnsdebattant som med sin kritikk av det norske trygdesystemet utløste #jegharståttopp - kampanjen.


I en mye delt kommentar i Nettavisen 13. oktober skrev samfunnsdebattanten Elin Ørjasæter om hvor enkelt det er å få uføretrygd og at dagens norske trygdesystem er galskap.

Mange reagerte med vantro på dette og #jegharståttopp - kampanjen ble et riksdekkende fenomen. En protestbevegelse i tekst og bilder skjøt fart på sosiale medier og kunstneren Kari Halvorsen fra Tønsberg var en ev dem som tok pennen fatt og skrev et engasjert innlegg til Ørjasæter.


Kunstneren Kari Halvorsen fra Tønsberg skrev et engasjert tilsvar til Elin Ørjasæter, som hun delte på Facebook.


- Det er ingenting jeg heller vil enn å stå opp og ha en jobb og et felleskap å komme til, skrev Kari i innlegget #Jeg har stått opp, som ble publisert 25. oktober her på Magasin 1 .


I kommentarfeltet responderte Elin Ørjasæter kort på Karis innlegg.

Hei! Dette skjønner jeg ikke helt. Jeg har aldri brukt utrykket å stå opp hverken om morgenen eller morran, det er litt rart å få tilsvar på noe jeg aldri har sagt. Det var Trygve Slagsvold Vedum som sa dette under finanstalen i Stortinget.


Nå har Kari Halvorsen skrevet et nytt og oppklarende innlegg til Ørjasæter om hva det faktisk innebærer å bli alvorlig syk, ufør og fattig. Hun skriver:


Elin Ørjasæter

Beklager at jeg ikke tagget Trygve Slagsvold Vedum også. Det utsagnet kommer kanskje fra ham, men resten av teksten er til deg og folk flest.

Jeg skrev dette innlegget etter debatten som har pågått i det siste, i hovedsak fordi jeg ville få folk til å forstå hva det faktisk innebærer å være ufør og fattig. Å være litt utenfor samfunnet. For det blir man jo.

Du henviser til nitti-tallet, hvor kjekt det var å jobbe ved siden av uføretrygden da. Og at det fremdeles er det, å kombinere uføretrygd og arbeid. For det første er uføresatsene mye lavere nå enn de var da. For det andre er det på ingen måte enkelt å kombine arbeid og ufør. Du kan tjene litt over 40.000 i året ved siden av uføretrygden. For det tredje er så små stillinger vanskelig å få tak i. Og for det fjerde, og det viktigste, det er en grunn til at folk blir uføre. De aller fleste er veldig syke, slitne eller handikappede. Og kanskje, med varierende mønster på formen, så det kan bli umulig å greie å jobbe akkurat neste lørdag, for da er man kanskje sykere enn uka før. Eller dagen før.

De aller fleste uføre har gått igjennom en utredning på flere år; AAP-marerittet. Hvor man blir skjøvet og dyttet rundt omkring som en filledukke, helt uten mulighet til å kunne styre eller velge noe som helst i livet. Det kan jeg trygt kalle en av mine verste opplevelser. Verre enn å få kreft. Så hvordan du kan mene at noen faktisk VELGER å bli ufør er en gåte for meg.


Elin Ørjasæter har ennå ikke kommentert dette siste innlegget. Men du kan følge henne på https://www.facebook.com/SaViDebatt


Kari Halvorsen har sin egen nettside kalt www.rodfloyel.no hvor hun selger sine originale og satiriske bilder. Ta gjerne en titt!



47 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page