I møbelfabrikken til Farnese eiendomsforvandling skjer det magiske ting. Fabrikken har
åpnet nytt kunstgalleri med neonfargede artimals og stiller ut kunst, møbler og interiør i
skjønn forening.
Grafittikunstner Steinar Caspari, gallerieier Kjartan Farnese og billedkunstner Cecilie Weiseth.
Vet du kanskje ikke hva et artimal er for noe?
Det er en kunstnerisk dyrekreasjon av Tønsbergs fremste gatekunstner Steinar Caspari. Han gir nytt liv til gamle utstoppede dyr med fargerik graffiti, et kunstprosjekt han freidig nok har kalt GUD 2.0.
- Vi ser på det som dyregjenbruk – en "upcycling" av gamle jakttrofeer. De døde dyrekroppene har stått i kjellere og garasjer i mange år. Vi gir dem nytt liv, forklarer Caspari.
- Vi åpnet artimalprosjektet med utstillinger i tre ulike kunstgallerier i Oslo tidligere i vinter, og fikk veldig god respons, sier Kjartan S. Farnes. – Det kom mange fornøyde besøkende.
Bare én dyreverner kom og ville protestere mot det hun anså som dyremishandling, men etter en vennlig prat med Steinar forsto hun konseptet og det endte med en god klem.
For første gang kan du oppleve Casparis neonfargede dyrerike i Tønsberg. Det skjer i den 800 m2 store Møbelfabrikken til Farnese Eiendomsforvandling i sjøkanten på Nedre Råel.
Der har Kjartan gitt både kunstner og villdyr fast tilhold i sitt nye galleri. Den nybakte gallerieieren var den som først fikk idéen til artimalprosjektet, som er det eneste av sitt slag her til lands. Han har siden vært en ivrig tilrettelegger og markedsfører av kunstprosjektet.
Nyansatt lagersjef/altmuligmann Stian Nikodemussen, Kjartan Farnes og Steinar Caspari.
Åpning av Galleri Farnese
Kunstnere og ansatte har jobbet på spreng i flere uker for få ferdig galleri og utstilling i Møbelfabrikken, som inntil nylig var tinnfabrikk. Etter at Kjartan overtok, har det skjedd store
forandringer.
- Vi har stått på som bare det for å få ferdig galleriet vårt. Vi har innredet det store lagerrommet etter inspirasjon fra den industrielle New York stilen, med hvitmalte murvegger
og storrutede vinduer. Vi satte inn vindussprossene først i går, forteller Kjartan entusiastisk.
Det er en magisk fantasiverden som møter oss. Afrikanske villdyr, bjørner, vortesvin, elg og rådyr i ville farger pryder vegg og gulv, omkranset av stilsikre møbler, malerier og fotokunst.
Det eldste hjortehodet på veggen er fra 1922. Alle dyrene har fått egne navn. Her er rådyrene Blåbær og Tyttebær, Sjirelg, en brunstig elg malt som sjiraff, Mårten mår og den afrikanske kudu-antilopen Sugarbabe med kjempehorn. På gulvet står Lille Gulf, en liten bjørn malt som en racerbil sponset av oljeselskapet Gulf.
Familien Farnes: Ragne og Kjartan med lille Herman 2 år på skuldrene.
– Lille Gulf er favorittdyret til sønnen min Herman på 2 år. Ungene elsker denne utstillingen! De blir ikke redde for dyrene som noen kanskje ville tro, smiler gallerieier Kjartan.
Kunstnerne Steinar Caspari og Cecilie Weiseth er de to første utstillerne i det nye galleriet. De er i full gang med livemaling på to gedigne lerret. Det er ikke første gang de maler
sammen, til tross for svært ulike kunstuttrykk. Før jul malte de et maleri i Møbelfabrikken, som ble auksjonert bort til 35 000 kroner. Overskuddet gikk til Kreftforeningen. Planen framover er å presentere en ny utstiller i galleriet hver måned.
Fornøyde ansatte: Inger Ann Kaasa, Monica Fjørtoft Wolf, Linnea Johnson, Stian Nikodemussen og Kjartan Farnes.
Interiørdesign og møbelutsalg
Kjartan har helt siden han åpnet Møbelfabrikken i 2021 hatt kunst på utstilling sammen med møbler og interiør. Etter påske åpner han fabrikken med showrom og galleri seks dager i uka. I lokalene er det også et snekkerverksted med 4 ansatte snekkere fra Latvia. Dessuten har han 2 butikkansatte, 1 interiørdesigner og 1 nyansatt altmuligmann/lagersjef. Det er mye å holde styr på.
Mye av virksomheten foregår utenfor fabrikken. Det er design og eiendoms-forvandlingsprosjekter hos private og bedrifter som trenger hjelp til
interiør, farger og ombygging. Der er Kjartan en ener.
- "Jeg hadde ikke sittet her, hvis det ikke var så fett her". Det sa sjefen i NextCom, da han ringte meg en lørdagskveld fra kontoret. Vi hadde oppgradert lokalene deres i Sandefjord.
Den tar jeg med meg, smiler Kjartan.
Han snur seg og ønsker enda et ungt par velkommen til sitt nye galleri. Wow-effekten er stor og folk lar seg rive med i begeistring. Fantasi og forandring fryder.
- Kjartan har så mye energi. Hvis han får en idé er det gjennomført på en halvtime. Han er akkurat passe gæren, akkurat som meg, flirer graffitikunstner Caspari.
Comments