top of page

Rosa Sløyfe mot brystkreft

Updated: Oct 29, 2023

Over 300 kvinner som overlever brystkreft i år, ville trolig dødd på 2000-tallet, opplyser Janniken Klaveness, markedsrådgiver i Kreftforeningen.

Janniken Klaveness i Kreftforeningen. Foto: Sandefjords Blad.


Vi kler oss i rosa denne måneden. Nydelig. Ting skjer, og vi er fremoverlente.

Stadig flere får brystkreft, men færre dør. Hadde dagens kvinner blitt undersøkt og behandlet for brystkreft på samme måte som for 20 år siden, ville hundrevis av flere liv gått tapt.


Tidlig behandling avgjørende

- Dette er en suksesshistorie som virkelig viser hvordan forskning redder og forbedrer liv. Bare i år kan vi regne med at det dør 300 færre mødre, søstre, kjærester, venner og kolleger. Tenk hvor mange dette berører, sier Kreftforeningens generalsekretær, Ingrid Stenstadvold Ross.

Tidlig oppdagelse og bedre behandling er avgjørende, og grunnen til at vi kan kalle det en historie. Med suksess. Det er dit vi vil med alle typer kreft. At så mange flere overlever brystkreft, skyldes i hovedsak mammografi, mer presise diagnoser og bedre behandling. Selv de med de aller mest alvorlige formene for brystkreft har langt bedre utsikter nå.


- Nå overlever ni av ti sykdommen. Kirurgien har blitt mer presis, hormonbehandling bidrar til at færre får tilbakefall, og det er kommet nye, mer målrettede medisiner, forklarer styreleder i Brystkreftforeningen, Ellen Harris Utne.


Kreftfri betyr ikke frisk

- Det er en utvikling som gir oss håp for fremtiden, men vi er ikke i mål. Fremdeles dør kvinner og menn av brystkreft, lever med spredning og får tilbakefall. Vi trenger mer forskning, for vi har ingen liv å miste. Kreftfri betyr ikke alltid frisk. Dere som har opplevd vet det, sier hun.


I dag dør 600 kvinner av brystkreft i året, ifølge Dødsårsaksregisteret. Beregninger gjort med prediksjonsverktøyet NordPred viser imidlertid at dersom utviklingen hadde stanset i 2001, ville det dødd 900 i året. Altså ville mer enn 300 flere kvinner mistet livet til brystkreft hvert år.

I år er det 25. gang Rosa sløyfe-aksjonen arrangeres. I Norge står Brystkreftforeningen og Kreftforeningen sammen om aksjonen som har bidratt med over 415 millioner kroner til brystkreftsaken.


- At flere og flere kvinner overlever brystkreft, gjør at mange lever med senskader etter behandlingen. Mer forskning vil bidra til en mer skånsom behandling og en bedre rehabilitering. Et bedre liv før, under og etter for alle som er rammet av kreft, sier Stenstadvold Ross.

Fakta om Rosa sløyfe

• Rosa sløyfe er en internasjonal folkebevegelse som markeres over hele verden i oktober hvert år.

• Målet med aksjonen er å vise solidaritet med de som rammes, øke kunnskapen om brystkreft og gi støtte til brystkreftforskning.

• I løpet av oktober farges Norge rosa ved hjelp av bedrifter, foreninger og privatpersoner som alle bidrar til å bekjempe brystkreft.

• Brystkreftforeningen og Kreftforeningen arrangerer Rosa sløyfe-aksjonen i Norge, og har gjort det siden 1999.


Fakta om brystkreft

• Brystkreft er den vanligste kreftformen hos kvinner.

• I 2022 fikk 4224 kvinner brystkreft. Hvert år rammer sykdommen mellom 20 og 30 menn.

• 9 av 10 kvinner som rammes av brystkreft, overlever i fem år eller mer.

• I Norge i dag er det nærmere 57 000 personer som har blitt friske av eller lever med brystkreft. Av disse lever rundt 6% med spredning. Kilde: Kreftregisteret


Støtt Rosa sløyfe-aksjonen!

I år fyller Rosa sløyfe-aksjonen 25 år og vi går nok en gang sammen for å farge Norge rosa. Slik kan du støtte Rosa Sløyfe: https://rosasloyfe.no/stott-rosa-sloyfe/



59 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page