top of page

Storstilt åpning av Bymuseet

Updated: 4 days ago

Historielaget har åpnet dørene til det nye Bymuseet i Åsgårdstrand. Fem år med intensivt arbeid har gitt et solid løft til byen og til Rådhuskvartalet, der museet er lokalisert.

Historielagets Rune Henningsen og Henning Lyssell sto i spissen for åpningen av det nye Bymuseet i Åsgårdstrand. Her sammen med Hortens ordfører Christina Maria Bratli og billedkunstner Geir Esben Østbye, som har designet plansjene på museet.


Det var stappfullt på utendørskaféen til Rådhuset Trattoria under åpningen Åsgårdstrand Bymuseum 27. august. 110 godt voksne Åsgårdsstrandsbeboere og andre historieinteresserte ventet i spenning på at ordføreren i Horten skulle klippe snoren opp til annen etasje der museet har fått plass i de gamle Bystyresalene.

Over hundre historieinteresserte bypatrioter deltok under åpningen av det nye Bymuseet i Rådhuskvartalet i Åsgårdstrand.


Den høytidelige begivenheten ble feiret med kake, blomster, Åsgårdstrandsang av Guri Skøre Solberg, og taler fra involverte parter.


Det er det lokale historielaget som har stått for utformingen av Bymuseet og den historiske presentasjonen av livet i Åsgårdstrand.


- Prosjekt Rådhuskvartalet er nå fullført, sa historielagets leder Henning Lysell som åpnet showet, ikke så lite stolt. - Det har vært et langt lerret å bleke. Vi er to spreke pensjonister og en kunstner som har samarbeidet utformingen av bymuseet og nå er historien om Åsgårdstrand presentert så godt det lar seg gjøre etter vår mening.


Den andre spreke pensjonisten som har gjort jobben er Rune Henningsen, forhenværende historielektor ved Greveskogen VGS. Det er han som har vært fortelleren og formidleren i prosjektet, mens Henning har stått for det praktiske og den tekniske utførelsen. Billedkunstneren som har bidratt som grafisk designer er Geir Esben Østbye. Han har laget de fine plansjene på museet. Bymuseet historieformidling inkluderer i tillegg digitale presentasjoner og spennende historiske kortfilmer fra Åsgårdstrand.  


To spreke pensjonister har stått i spissen for utformingen av museet. Historielagets leder Henning Lysell og formidlingsansvarlig Rune Henningsen.


- Vi følte byens ære sto på spill. Vi ville ikke ha et museum med avisutklipp, stensiler og plakater med tegnestifter. Det var viktig for oss å ha bilder, plansjer og filmer med kortfattet informasjon og interessante museumsgjenstander, sa Rune.


Også Horten kommune har bidratt med tilskudd, prosjektledelse og oppussingen av det gamle Rådhuset. Yvonne Verga har restaurert de vakre bystyresalene med tidsriktig design og interiør tilbake til 1840-tallet. Fylkeskommunen og Sparebankstiftelsen har bidratt med økonomisk støtte underveis i prosjektet.


Prosjektleder Linda Berglund, interiøransvarlig Yvonne Veiga og ordfører Christina Maria Bratli med ordførerkjede fra Horten kommune. Mannen på bildet er Eirik Sunde Rinnan fra Sparebankstiftelsen.


Linda Berglund, prosjektleder for formidling i Horten kommune og ordfører Christina Maria Bratli, kan ikke få fullrost prosjektet.


- Takk til alle lokale helter og ivrige lokalhistorikere. Dere har skapt et alle tiders museum.


Bymuseet har guidet omvisning hver søndag kl 14. Det er gratis inngang og heis opp til andre etasje.


I andre etasje i det gamle Rådhuset i Åsgårdstrand holder Bymuseet til. I første etasje har Digitale Munch fått plass med en unik filmvisning om den verdensberømte kunstneren.

Bymuseet i Rådhuskvartalet

Museet rommer den gamle bystyresalen og byr på fine bilder og fortellinger fra Åsgårdstrands forskjellige historiske epoker. Historien strekker seg tilbake til seilskutetiden på 1600-tallet. Da kom hollenderne for å hente tømmer og trelast i Åsgårdstrand, som fort utviklet seg til et velstående lite ladested. Fra midten av 1800-tallet var Åsgårdstrand blitt en ettertraktet badeby med fire badehoteller, som ble flittig besøkt av "fiffen" fra Christiania. Også kunstnerne med Hans Heyerdahl i spissen og noe senere Edvard Munch, og mange andre kunstneriske berømtheter svermet i byen. De var betatt av det maleriske lyset som kunne måle seg med Skagenmalernes vakre landskapsbilder. Etter krigen forsvant storparten av sosieteten og Åsgårdstrand ble til en liten "sørlandsidyll" med små butikker på hvert gatehjørne. I dag har kjøpesenteret oppe i åsen overtatt og det en gang så livlige sentrum har mistet noe av sin pulserende sjarm.


Hortens ordfører Christina Maria Bratli signerer gjesteboken og historielagets leder Henning Lysell følger med.


Flotte, informative plakater forteller om kunstnerbyen Åsgårdstrand på slutten av 1900-tallet.


Den gamle Bystyresalen er pusset opp til original stand.


Heldigvis holder Edvard Munch stand i sommerhuset sitt, som han eide i nesten 50 år. Det står som det gjorde med alt interiør inntakt, som siste gang han besøkte i huset i 1938. Munch elsket Åsgårdstrand og malte mange av sine legendariske bilder her. I Rådhuskvartalet har han fått sitt Digitale Munch - en filmvisning der bildene hans og hans egne dagboknotater beskriver den vakre byen og livet han levde i det lille gule huset sitt ved fjorden. I det nye bymuseet får Munch også vise seg fram sammen med kunstnervenner, badenymfer, ordførere og seilskuter. Det er byhistorie på sitt aller beste.


Åsgårdstrand bymuseum gir et løft til hele byen. Historielaget og deres støttespillere kan være stolte av det de har skapt og formidler i en godt designet utstilling i et tidsriktig oppusset Rådhus. Bymuseet er verdt et besøk!


Munchs Hus har guidede turer alle dager minus mandag til midten av september. Deretter er det åpent i helgene fram til slutten av september. Billetter fås kjøpt i Munchs butikk i Rådhuskvartalet eller på Huset.













119 views0 comments

コメント


bottom of page