top of page

Vestlandstur med Panserdronningen 1

Updated: Jul 29

Elin og Otto har vært på roadtrip med panserdronningen og syv svenske bilentusiaster som ville se den norske fjellheimen. Har du ferie til overs er det bare å følge denne guiden med tips til vakre veier, attraksjoner og spektakulær natur.


Tekst og foto: Otto Bentsen


Otto og Elin fra Ulvika har vært på roadtrip vestover med Panserdronningen, en blå Toyota LandCruiser, og et svensk turbilfølge.


Otto bak Panserdronningen og turbiler fra Swedish Expedition Society.


Mil på mil med tuneller, nålesvingsveier og mektig Vestlandsnatur. Det er hva som møter deg om du følger i hjulsporene til Elin og Ottos panserdronning - en mørk blå Toyota LandCruiser med firehjulstrekk og taktelt. Den fungerer som bobil for campingliv og spennende utflukter langs veiene og off-road i inn- og utland.


Nå har de vært på tur med kompiser fra Swedish Expedition Society, en organisasjon for svensker med campingbiler av den røffere sorten. Elin og Otto fikk medlemskap som de første nordmenn  i klubben, men nå har noen flere kommet til. Turen gikk til vakre Vestlandet og her kan dere lese Ottos beskrivelse av turen og følge reiseruten deres vestover.

Første turbilovernatting ved innsjøen Møkeren på Finnskogen.


Rjukan – Geilo – Måbødalen

Bilruten på Google maps


Fra Oslo-området er det tre hovedveier til Vestlandet. Enten E134 via Haukeligrend, Rv 7 via Geilo, eller E16 lengst nord. Vi kjørte over Imingfjell via Rv40 til Geilo, deretter over Hardangervidda og ned den spektakulære Måbødalen. Kjører du Rv. 7 over Hardangervidda passerer du Vøringsfossen. Fossen er Norges mest kjente med et fall på 180 meter ned i et juv. Den har stor vannføring og det er tilrettelagt for turister med utsiktspunkt og en bro bygget over fossen. Du må regne med mange turister.


Veien ned Måbødalen er en severdighet i seg selv, med tunnelene som går i løkke nedover den trange og ville dalen. Fra gården Måbø, som i dag er et museum med stor parkeringsplass, kan du gå den gamle stien opp på fjellet og videre til Vøringsfossen. Stien har utallige trappetrinn og ble brukt av gården for å komme til beitemarkene på toppen av fjellet. Du kan også følge den gamle veien som går utenom tunnelene. Veien var i bruk helt til 1986 og byr på flott utsyn nedover dalen der den klamrer seg til fjellsiden.

Vøringsfossen er Norges mest kjente med et fall på 180 meter.


Måbødalen – Lærdal

Odda - Hardangerbrua - Voss - Stalheimkleivene - Aurland - Gamle Aurlandsvei - Lærdal.



Bilruten på Google maps


Fra Måbødalen kjørte vi videre mot Lærdal. Første stopp var innerst i Eidfjorden, en kort kjøretur fra tettstedet Eidford. Der ligger to av Norges mest utilgjengelige gårdsbruk, høyt oppe i fjellsiden. Eller rettere sagt, tidligere utilgjengelige. Nå er det bygget vei dit i forbindelse med vannkraftutbygging. Kjører du Fv103 forbi Lang-Sima kraftverk kan du se deler av den gamle adkomsten. Veien er smal og enveiskjørt, som vil si at det kjøres oppover alle hele timer, og alle halve timer nedover. Det er en parkeringsplass rett etter tunnelen. Stien opp til de nedlagte gårdsbrukene i Kjeåsen er bygget opp over bratte sva i fjellet og er definitivt ikke for de med høydeskrekk. Det var to gårdsbruk her 600 moh, og de 13 barna som bodde der gikk denne stien til skolen om sommeren.


Kjeåsen - der ingen skulle tru at nokon kunne bu...


Tvindefossen

Tvindefossen, ikke langt fra Vossevangen, er en populær turistattraksjon. Den ligger rett ved veien og er absolutt verdt en liten stopp. Den 110 meter høye fossen er myteomspunnet og det sies at fossen er en ungdomskilde.

Tvindefossen i Voss kommune er visstnok en kilde til ny ungdom.


Stalheimskleivene

Frem til 2020 kunne du kjøre Stalheimskleivene, men de er nå stengt for biler. Kleivene er en av de bratteste veiene i Nord-Europa med en stigning på 18% og 13 hårnålssvinger. Det er en flott tur å gå og underveis kan du studere det gamle veiarbeidet fra 1840 - årene og nyte utsikten nedover dalen og de to fossene som omkranser veien. For å komme til parkeringsplassen, ta av ved skilt i Nærøydalen.

Stalheimskleivene er en av de bratteste veiene i Nord-Europa.


Aurlandsdalen

En fantastisk fottur gjennom storslått natur er å gå ned Aurlandsdalen langs gamle stier.

Du følger elven nedover langs juv og hyller i fjellet. Stien er en gammel ferdavei for bosetningene i dalen. Noen av husene står fortsatt og er et vitnesbyrd om det tøffe livet de levde. Det går buss mellom Aurland og Aurlandsdalen Turisthytte (Østerbø) på toppen av dalen. Turen kan gås opp eller ned og er 16 km lang. Går du oppover er det 940 høydemeter som skal beseires.

Aurlandsdalen byr på fantastiske fotturer i storslått natur.


Flåmsbanen - verdens vakreste togreise?


Flåmsbanen

Flåmsbanen er beskrevet som en av de vakreste togturene i verden. Togturen går fra Aurland til Myrdal på 870 moh og tar deg gjennom den vakre vestlandsnaturen med fotostopp ved Kjosfossen. Togturen kan lett kombineres med biltur med en tur-retur billett.


Gamle Aurlandsvei har vakker utsikt over Aurlandsfjorden.


Gamle Aurlandsvei

For å komme til Lærdal har du to muligheter. Enten gjennom det som ved åpningen i 2000 var verdens lengste biltunnel, 25 km lang. Lettvint med tunneler, men man ser jo ikke stort. Et bedre alternativ for en turist er å kjøre Gamle Aurlandsvei over fjellet. I retning Lærdal tar du av E16 ved Aurlandsvangen og så bærer det oppover på en smal vei med mange hårnålssvinger. Men det er mange møteplasser, så selv med mange biler i turistsesongen er det greit å kjøre. Har du campingvogn ville jeg kanskje latt være. Ved Stegastein 650 meter over Aurlandsfjorden er det bygget en gedigen utsiktsplattform som stikker ut over dalen. Utsikten er formidabel.Over fjellet ligger snøen fortsatt i store fonner og det er mange muligheter for fricamping. Veien åpner rundt 1. juni.


Gamle Lærdalsøyri

Nederst ved fjorden i Lærdal ligger Lærdalsøyri. Det er et fint avbrekk og stoppe og se Gamle Lærdalsøyri, en fint bevart og sjarmerende trehusbebyggelse med flere kafeer. Kjør inn ved bensinstasjonen og parker.

Gammel trehusbebyggelse i Lærdalsøyri.


Borgund Stavkirke

En av Norges flotteste stavkirker ligger et lite stykke opp i Lærdalen, og en avstikker hit er absolutt å anbefale. Kirken er fra 1180 og meget godt bevart. Det er et besøkssenter her med informasjon om stavkirker. Stavkirker er en unik byggeform hvor det kun fins 28 kirker igjen i Norge. Du kan med fordel ta den gamle veien fra Lærdal i retning Borgund stavkirke. Den nye E16 går mye i tunnel. Veien følger elven som går i strie stryk nedover. På andre siden av elven går den gamle kongeveien og du passerer Vindhella, se nedenfor.


Hvis du skal campe anbefaler jeg Steinklepp Hytter og Camping, en liten campingplass som ligger langs den gamle E16. Ta av ved Borgund servicesenter og følg veien 1 km. Meget rolig og nostalgisk, med campinghytter fra sekstitallet. Eneste lyden er fra elva som renner rett forbi. Ikke ta feil og ta inn på campingen som ligger tett innpå nye E16. Bråkete og sjarmløs.

Borgund Stavkirke fra 1182 er meget godt bevart.


Vindhella og Galdane

Kongeveien er den gamle veien fra Oslo til Bergen, fra 1600 tallet. Vindhella, rett ved Borgund stavkirke, er et fantastisk stykke ingeniørkunst fra 1808. Kjør gamleveien litt forbi Borgund Stavkirke i retning Lærdal (etter et besøk i denne selvfølgelig), og du kommer til en parkeringsplass i bunnen av Vindhella. Gå Vindhella opp og returner gjerne ned Sverrestigen, så får du en rundtur. Videre kan det anbefales å gå Galdane, den gamle kongeveien langs med elven. Parkering for denne turen er litt lenger ned i dalen. Det går busser fra Lærdal, så du kan ta bussen opp og returnere til fots.

Vindhella er del av den gamle Kongevegen fra Oslo til Bergen og byr på fantastisk ingeniørkunst fra 1808.


Turen fortsetter nordover fra Lærdal og videre til andre kjente og spektakulære reisemål på vestlandet. Se Vestlandstur med panserdronningen 2 her.


På bloggsiden inditravel.org kan du lese mer om Elin og Ottos spektakulære tur til Vestlandet med svenske venner. Turen er delt opp i to med link til bloggartikler fra turen til Vestlandet sør og Vestlandet nord. De inneholder også litt stoff fra tidligere turer til vestlandet. Artiklene er ment som en guide med tips om vakre veier og attraksjoner. Det er også kartlinker og gpx filer for nedlasting her.


Otto Bentsen driver bloggsiden inditravel.org og der finner du mer info, lenker og kart over vestlandsturen og annet morsomt reisestoff.






76 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page