top of page

Vestlandstur med Panserdronningen 2

Updated: Aug 11

Her følger en beskrivelse av spektakulære veier og turistattraksjoner på nordvestlandet. Veier og steder er presentert i nordgående rekkefølge. Om ønskelig kan du bruke dette som et sammenhengende turforslag.


Tekst og foto: Otto Bentsen


Otto Bentsen har blogget seg nordover på vestlandet med panserdronningen - en blå Toyota LandCruiser og et svensk turbilfølge.


Elin og Otto fra Ulvika har reist vestover i Norge med Panserdronningen. Følg dem på www.inditravel.org Se første del av eventyret vestover på Magasin1.no her


Bilruten Lærdal – Stryn

Vei 53 til Øvre Årdal, Tindeveien over fjellet til Turtagrø. Vei 55 til Sogndalsfjøra, vei nr 5 til Skei, Byrkjelo, Bøyabreen. Fv60 til Utvik, og videre til Loen. Vi passerer Jostedalsbreen på veien. Ruten tar i underkant av en uke, men det er lett å bruke mer tid hvis du vil.


Bilruten på Google Maps.


Utsikt fra Tindeveien mot Jotunheimen.


Tindeveien

Tindeveien starter i Øvre Årdal og kan nås enten via Rv 53 langs fjorden, eller fra Tyin på Hardangervidda. Den smale veien snor seg i hårnålssvinger opp på fjellet hvor en storslagen natur og vide utsyn møter deg. Fra veien vil du ha praktfullt utsikt mot Jotunheimen og Sognefjorden. Veien slutter ved Turtagrø hvor du kommer inn på Sognefjellsveien, Rv55. Følger du Sognefjellsveien ned mot Skjolden ved Sognefjorden vil du igjen få praktfull utsikt ned mot fjorden.


Urnes Stavkirke er Norges eldste stavkirke. Foto: Helge Leirdal.


Urnes stavkirke

Urnes stavkirke er den eldste og flottest dekorerte stavkirken i Norge. Vel verdt et besøk, men litt kronglete å komme til. Etter Tindeveien kan du ta Fv331 fra Skjolden langs fjorden til Ornes. Når du har sett kirken kan du ta ferge over til Solvorn. Alternativt kan du kjøre 55 og sette bilen igjen i Solvorn og ta ferge frem og tilbake. Fergen går ikke ofte, så sjekk tidene.


Den isblå Nigardsbreen er et vakkert syn.


Jostedalen og Jostedalsbreen

Etter Tindeveien kommer du til Rv 55 som går langs Lustrafjorden. Vil du se Jostedalsbreen, Europas største isbre, kan du ta av og kjøre opp Jostedalen. Det er camping ved Gjerde og et breheimssenter lenger opp i dalen. Litt ovenfor breheimssenteret kan du parkere og ta båt over Nigardsbrevannet og gå opp til Nigardsbreen. Det er mulig å melde seg på breturer, komplett med stegjern og det hele.


Bøyabreen

Fortsetter du Rv 5 retning Stryn passerer du Bøyabreen, en arm av Jostedalsbreen som ligger tett inntil veien. Det er god parkering og etter en liten spasertur kommer du til Brevatnet hvor du kan se breen stupe ut over fjellsiden.


Bøyabreen stuper nærmest nedover fjellsiden.


Vi fricampet ved Stardalselven.


Bilruten Stryn – Åndalsnes

Stryn, gamle Strynefjellvei til Grotli. Videre vei 15 til Langvannet, videre på vei 63 til Geiranger, Ørnesvingen og til Eidsdal. Deretter Trollstigen til Åndalsnes om den er åpen.


Bilruten på Google Maps.


Gamle Strynefjellsvei

En flott veg over fjellet gjennom slående vakker natur. Ta av ved Videseter og følg 258 over fjellet til Grotli. Deretter vei 15 og 63 ned gjennom dalen til Geilo. Hele strekningen er spektakulær!


Stryn – Loenvannet

Loenvannet sies å være et av Norges mest instagramvennelige steder. Og ikke uten grunn. Vannet er turkis-grønt av smeltevann fra breen. Ned de bratte fjellsidene som omkranser vannet stuper små fosser, og innerst i dalen kan du skimte Kjenndalsbreen, en annen av Jostedalsbreens armer. Du kan kjøre helt inn i dalen til breen og gå 15 minutter opp til denne.

For camping anbefales Sande og Helset Camping. De ligger helt ned mot vannet og er veldig populære, så å bestille plass anbefales.


Loenvannet i instagramvennlig turkisgrønt.


Geiranger

Geiranger er et av vestlandets mest kjente turiststeder. Og det merkes om du kjører gjennom der om sommeren. Det kryr av turister, og det er bare å glemme å finne en parkeringsplass.

Skulle du være heldig å finne et sted å sette fra deg bilen er det mulig å ta et cruise utover Geirangerfjorden.

Geiranger i grønt.


Trollstigen har mange hårnålsvinger.


Trollstigen

Trollstigen er kanskje Norges mest berømte veistrekning. Veien snirkler seg gjennom hårnålssvinger ned mot Åndalsnes i Raumadalen. Det er en enestående utsikt mot forrevne fjelltopper. Dessverre var veien stengt på grunn av ras da vi kjørte her sommeren 2024. Alternativ rute er vei 650 – E39. En trivelig liten snarvei går fra Vaksvika til Tresfjord.


Åndalsnes

Åndalsnes er en liten by som ligger nederst i Raumadalen omkranset av høye fjell og er utgangspunkt for turer i fjellet. Norsk Tindesenter ligger her, og det er Via Ferrata. Du kan også prøve å gå 550 høydemeter trappetrinn opp til utsiktspunktet Rampestreken.


Siste natt med gjengen på Åndalsnes camping.


Raumadalen

Hvis du velger å avslutte vestlandsturen her kan du kjøre opp den vakre Raumadalen til Dovrefjell. Oppover dalen kjører du langs Raumaelven som setter utfor i ville stryk, omkranset av fjelltopper. Eller du kan ta toget opp dalen. Raumabanen ble kåret til Europas vakreste togreise av Lonely Planet i 2022.


Raumadalen i regn.


På bloggsiden inditravel.org kan du lese mer om Elin og Ottos spektakulære tur til Vestlandet med svenske venner. Turen er delt opp i to med link til bloggartikler fra turen til Vestlandet sør og Vestlandet nord. De inneholder også litt stoff fra tidligere turer til vestlandet. Artiklene er ment som en guide med tips om vakre veier og attraksjoner. Det er også kartlinker og gpx filer for nedlasting her.


Første del av eventyret kan du lese her på magasin1.no: Vestlandstur med Panserdronningen 1 .


28 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page