top of page

Vlad og Don - et musikalsk maktverk

Updated: Oct 7, 2023

Hva skjer når to helsearbeidere kommer sammen på en beskjeden lokal scene? Da får du et eksplosivt musikalsk skuespill om maktsyke Vlad og Don, som legger skumle planer for verdensfreden.

Vlad og Don illustrert av Tønsbergkunstneren Leif Øyvind Knutsen. Håvard Hervik fra Husvik debuterer som skuespiller og manusforfatter av verdensdramaet som snart skal utspille seg på Papirhuset Teater i Tønsberg.


1. Hva handler teaterstykket Vlad og Don om i korte trekk?

Vlad (Vladimir Putin) og Don (Donald Trump), to patologiske narsissister og sosiopater, møtes i Minsk, Belarus, etter at Trump har tapt valget for Joe Biden. De har et felles mål om mer makt, og begge tror at de kan manipulere den andre til egen nytte. Stykket er et absurd realityshow dypt begravet i virkeligheten. Begge speiler seg i sin egen fortreffelighet, men gir hverandre ironiske stikk underveis, som gir stykket en humoristisk dimensjon.


2. Hva var det som inspirerte deg til å skrive stykket?

Det var helt tilfeldig. En venn av meg, Ronny Bjune, spilte en scene fra Ibsens John Gabriel Borkman, samtidig som vi snakket om Trump og Putin. Jeg begynte på en dialog mellom de to som så utviklet seg. Instruktør Jeanne Skanke ble med som mentor og idéutvikler fram til det stykket som nå skal spilles på Papirhuset. Steinar Høiback er produsent.



Manusforfatter Håvard Hervik og produsent Steinar Høiback foran Papirhuset.


3. Stykket er en politisk satire. Hva ønsker du å oppnå med det?

Makt har en tendens til å korrumpere, og absolutt makt korrumperer absolutt. Tanken på at disse to mennene skal ha sånn enorm makt er skremmende. Men det ser ut som umennesker som dette kommer til makten og setter verden i brann. Det er viktig å sette søkelys på det.


4. Hva slags bakgrunn har du som manusforfatter og skuespiller? Dette er første gangen jeg lager et skuespill og er skuespiller. Tidligere har jeg skrevet sanger, poesi og historier som jeg har framført som stuntpoesi og med band som Kråketinget og Big Spenders.


5. Du kaller det et musikalsk skuespill? Hva innebærer det?

Jeg har skrevet stykket som et musikkteater for å understøtte og fargelegge stykket. Låtene har jeg skrevet sammen med Dan Heide og Wolfgang Picker på gitar. Ståle Amundsen spiller kontrabass. Noen kjente musikkstykker er med for dramaturgien sin del.


Håvard Hervik spiller Don og Anders Forsmo spiller Vlad.


6. Du spiller Don og Anders Forsmo Vlad. Hva driver dere med til daglig?

Til vanlig er Anders Forsmo anestesisykepleier og jeg fysioterapeut – og nå altså skuespillere. YouTube har vært flittig brukt som referanse til kroppsspråk. Både Trump og Putin utmerker seg med sære og lett gjenkjennelige fakter, heldigvis. Den flotte teaterplakaten av Vlad og Don er for øvrig laget av kunstneren Leif Øivind Knudsen fra Tønsberg.


Hvordan maktkampen mellom Vlad og Don ender, kan du se på Papirhusets scene, der toppmøtet utspiller seg fra 5. – 7. oktober 2023. Billettsalg i døra eller på www.ticketco.no






79 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page